• EUROPEAN CHAMPIONS CUP

          • V dňoch 26.-30. mája 2021 sa konal v ruskom Soči hokejový turnaj 12 - 13 ročných žiakov EUROPEAN CHAMPIONS CUP, na ktorom sa zúčastnil aj žiak našej školy Šimon Šuranyi. Slovensko reprezentoval v tíme SLOVAKIA KINGS. Turnaj bol medzinárodný s účasťou 6 ruských tímov, jedného českého a jedného slovenského tímu. Víťazmi turnaja sa stali slovenskí hokejisti SLOVAKIA KINGS Šimon bol trénermi označený za najlepšie hráča slovenského tímu. Takže okrem zlatej medaily si doniesol domov aj dres dlhoročného ruského reprezentanta Alexandra Kharitonova (na foto).Šimonovi srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy a krajiny a do budúcnosti prajeme veľa hokejových úspechov.

          • SÚŤAŽ TALENT - UMENIE - KUMŠT

          • V celoslovenskej výtvarnej súťaži TALENT- UMENIE-KUMŠT sa v kategórii „hotový výrobok-šperk pre 8. ročník  na krásnom 3. mieste umiestnila naša žiačka z 8.B – KAROLÍNA KMEŤOVÁ, ktorá získala za svoj set ručne vyrobených šperkov nielen diplom a pamätnú plaketu, ale aj finančnú výhru.

            Taktiež sa do súťaže zapojil aj veľmi talentovaný žiak 9.A triedy- TOBIAS HLAVÁČ, ktorý súťažil v kategórii „ výtvarný návrh – šperk“ pre 9. ročníky a  porota mu udelila 3. miesto. Právom si zaslúžil diplom, plaketu a finančnú výhru. Víťazom čo najsrdečnejšie blahoželáme a prajeme veľa kreativity a úspechov v ďalšej výtvarnej tvorbe.

          • Máj v ŠKD

          • Mesiac máj je bezpochyby jeden z najkrajších mesiacov roka. Celá príroda sa prebúdza k životu. Aj keď počasie striedalo svoju tvár, my v ŠKD sme sa nezaháľali a venovali sa rôznych aktivitám. Začiatok mája sa niesol v duchu výroby darčeku pre svoju mamičku či babičku. Deti vytvorili krásne darčeky, ktoré odovzdali na Deň matiek. Trávili sme voľný čas hlavne vonku športovými aktivitami, ale aj pohybovými hrami. Ďalší týždeň sme sa venovali Svetovému dňu mlieka, kde sme si spoločne vyrobili syr. A vydaril sa na jednotku. Cez mliečny týždeň sme sa rozprávali a vyrábali výrobky na tému mlieko a mliečne výrobky. Počas celého mesiaca mali deti možnosť vyrobiť pozdravy pre ľudí do domova dôchodcov. Týmito pozdravmi sme chceli priniesť slnko do ich duší a vyčariť im úsmev.

          • Letná škola 2021

          •  Milí žiaci!

            Je nám nesmierne ľúto, že tento rok sme sa až tak nestretávali. Nemohli sme sa spoločne učiť nové veci a ani mať nové spoločné zážitky. Čo keby sme to cez leto napravili?

            Pozývame Vás preto do Letnej školy! No pozor, nepredstavuj si, že celé dni budeme iba sedieť v laviciach!

            Zažijeme spolu letné dobrodružstvo! Vydali ste sa niekedy po stopách Harryho Pottera? Vyrábali ste niekedy zázračné elixíry? Súťažili ste v olympijských hrách? Chceli by ste objaviť čaro Kráľovstva prírody alebo čaro Vesmíru? Toto všetko a mnoho iných zaujímavých aktivít Vás čaká v našej Letnej škole.

            No najviac sa aj tak tešíme, že nielen pri aktivitách, ale aj pri obede či opekačke strávime posledné letné dni spolu.

            Na všetkých sa tešia pedagogickí zamestnanci Letnej školy

            Dôležité informácie:                                               

            Naša Letná škola by sa mala uskutočniť v dňoch od 23. augusta do 27. augusta 2021.

            Prihlasovanie do Letnej školy je na základe vyplnenia prihlášky, ktorú žiaci dostanú od triedneho učiteľa alebo si  ju môžete stiahnuť tu:Prihlaska_Letna_skola_2021.docx .

            Žiak vyplnenú prihlášku odovzdá svojej triednej p. učiteľke či učiteľovi do 25. 05. 2021.

            Následne po schválení projektu MŠVVaŠ SR budeme kontaktovať rodičov prihlásených žiakov o harmonograme Letnej školy.

             

          • Podporte náš Komunitný participatívny projekt TSK.

          • Po ročnej prestávke aj Trenčiansky samosprávny kraj opäť dal možnosť čerpať finančné prostriedky z komunitných rozpočtov. O komunitný  projekt požiadalo aj Občianske združenie pri Základnej škole Radovana Kaufmana a stačí už len jeden krôčik k tomu, aby sa  zrealizoval. Cieľom projektu je dokončiť estetické relaxačno – hravé kútiky v spoločných priestoroch školy. Bolo by veľmi pekné a pre vás - žiakov  iste zaujímavejšie, keby ste mohli tráviť prestávky spoločnými hrami, relaxáciou a oddychom.

            Chceme požiadať v mene Občianskeho združenia: pošlite svoj hlas a podporte projekt. Hlasuje sa nasledovne:

            • je potrebné mať pripojenie na internet
            • na počítači alebo v mobile zadáte: tsk.sk  -  Financie – Participatívny komunitný rozpočet  – Pakr 2021 – Partizánske – PE15 – zadáte svoje telefónne číslo – hlasujem za tento projekt
            • do sms správy vám následne príde kód, ktorý hneď zadáte do príslušnej kolónky a potvrdíte.

            Z jedného mobilu môžete poslať len jeden hlas. Hlasovanie je bezplatné. Preto požiadajte aj priateľov a známych o podporu. Len projekty, ktoré dostanú najviac hlasov budú môcť byť zrealizované.  Hlasovať môžete  do 30. mája.

            Ukážme, že vieme spoločne podporiť dobrú myšlienku a prispieť k spoločnému dielu.

            Za Váš hlas vopred ďakujeme.

        • HLASOVANIE - ČERSTVÉ HLAVIČKY
          • HLASOVANIE - ČERSTVÉ HLAVIČKY

          • Milí rodičia, žiaci, priatelia školy,

            keďže čerstvého ovocia nikdy nie je dosť, rozhodli sme sa zapojiť do projektu ČERSTVÉ HLAVIČKY. Vďaka tomuto projektu môže naša škola získať od spoločnosti Kaufland pravidelný prísun kvalitného čerstvého ovocia a zeleniny pre všetkých žiakov školy na týždennej báze pre celý školský rok 2021/2022.

            Od 13.05. do 23.06.2021 prebieha hlasovanie na stránke www.cerstvehlavicky.sk

            Je potrebné sa najskôr zaregistrovať a potom hlasovať. Registrácia sa môže uskutočniť prostredníctvom FB alebo mailom. Každý deň môžete hlasovať iba raz. Výsledky budú zverejnené 25.06.2021.

            Ďakujeme za každý Váš hlas.

          • Apríl v ŠKD

          • Počas aprílových dní sme v našom Školskom klube detí trávili voľný čas hlavne vonku na školskom ihrisku. Obľúbenou športovou aktivitou u detí je najmä futbal, ale aj iné pohybové aktivity. Keďže aprílové počasie bolo rôznorodé, tak sme sa s deťmi venovali rozličným aktivitám ako je tvorenie so zažehlovacími korálikmi, maľovanie a tvorba jarných ozdôb a iné. Nezabudli sme si pripomenúť ani Deň Zeme. Na konci mesiaca sme sa zahrali na maliarov, ktorí maľovali netradične na potravinovú fóliu. Deti vytvorili krásne obrázky plné farieb, ktoré vyčarovali úsmev na tvárach detí.

          • Priebežná aktualizácia - 30.04.2021

          • Režim školy od  3. mája 2021

            Od 3. mája 2021 platia nové pravidlá pre školy. Nakoľko sa náš okres nachádza v červenej zóne platí, že pre žiaka, rodiča ani pre zamestnanca nie je potrebný negatívny test na ochorenie Covid – 19, ani iný doklad, napr. o zdravotnej indikácii.

            Vstup do školy bude podmienený Čestným vyhlásením o bezinfekčnosti.

            Žiaci sa budú učiť podľa nového rozvrhu hodín, ktorý je zverejnený na stránke školy.

            Upozorňujeme rodičov žiakov, ktorí navštevujú ŠKD, že od 3. mája bude činnosť prebiehať už v priestoroch ŠKD.

             

          • Oznam ŠKD

          • Milí rodičia!                                                                                                                                        

            Keďže sa Covid situácia u nás zlepšuje, tak náš Školský klub detí od 3. mája 2021 bude znova fungovať v budove ŠKD.

            Poprosíme, každé ráno, keď deti budú prichádzať do ŠKD je potrebné zazvoniť na zvonček s menovkou „HERŇA“. Pri vyzdvihnutí dieťaťa z ŠKD môžete zavolať p. vychovávateľke alebo zazvoníte na zvonček s menom konkrétnej p. vychovávateľky.

            Ďakujeme!

        • Upracme si mesto
          • Upracme si mesto

          • Pri príležitosti Dňa Zeme sa naši žiaci zapojili do mestskej akcie Upracme si mesto. Ako každý rok, aj teraz spolu s pani učiteľkami vyčistili od odpadkov najbližšie okolie našej školy. Zapojili sa všetky triedy, ktoré mali prezenčnú výučbu. Okrem upratovania  areálu školy sme pre žiakov pripravili rôzne aktivity zamerané na enviromentálnu výchovu.

          • Priebežná aktualizácia - 21. 04. 2021

          • Návrat do škôl žiakov 5., 6. a 7. ročníka - 2021

            Milí rodičia, 

            veľmi sa tešíme na návrat našich žiakov 5., 6. a 7. ročníka. Fyzický návrat Vášho dieťaťa do školy je dôležitý z dôvodu priameho a nenahraditeľného kontaktu s vyučujúcimi, ale aj znovuobnovenia  socializácie a rovesníckeho správania.

            Žiaci sa nemusia obávať nástupu do školy. Vyučujúci budú minimalizovať stresové situácie, budú vytvárať bezpečné prostredie bez strachu z písomiek a skúšania. Počas prvých dvoch týždňov sa bude učivo iba opakovať a precvičovať. Žiaci budú mať dostatok času na obnovenie pracovných a študijných návykov a na postupnú záťaž.

            Podmienkou nástupu žiaka do školy je:

            1. negatívny test žiaka a negatívny test jedného zákonného zástupcu  (zašlite SMS, e-mailom alebo cez EduPage triednemu učiteľovi, prípadne kópie testov prinesie žiak k nahliadnutiu triednemu učiteľovi). Negatívnym testom žiaka, aj zákonného zástupcu, sa musia preukázať aj  tí žiaci, ktorí boli testovaní mimo školy, t.j. antigénovými testami.
            2. odovzdať triednemu učiteľovi vyplnené, podpísané zákonným zástupcom čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti žiaka, ktoré si stiahnente tu: Cestne_vyhlasenie_o_bezinfekcnosti_8a(2).docx . Tlačivo v papierovej podobe nájdete aj pri vstupe do budovy školy od Nádražnej ulice.

            Prosíme rodičov, aby na odovzdanie Čestného vyhlásenia a kópie negatívneho testu využili možnosť cez Eduapge (šetríme životné prostredie): tu je prehľadný návod pre mobily: Postup_cez_mobil_-_cestne_vyhlasenie_rodica.pdf a pre PC: https://help.edupage.org/?lang_id=2&p=u38/u178/u1601

            Do školy si okrem uvedených potvrdení prineste prezuvky, písacie potreby a zošit.

            Žiaci budú informovaní triednym učiteľom, ktorým vchodom budú vchádzať do budovy školy.

             

             

          • Priebežná aktualizácia - 20. 04. 2021

          • Návrat do škôl žiakov 5. - 7. ročníka - 2021

             

            Na základe rozhodnutia ministra školstva SR sa s účinnosťou od 26. 04. 2021 v súlade s podmienkami pre jednotlivé okresy v rámci COVID automatu obnovuje školské (prezenčné) vyučovanie aj pre žiakov 5. - 7. ročníka.

            Pred samotným nástupom na prezenčné vyučovanie uskutočníme dňa 21. 04. 2021 (streda) testovanie prihlásených žiakov podľa nasledovného harmonogramu:

             

            Vchod A

            (pod prístreškom hlavného vchodu od hlavnej cesty – Nádražná ulica – vchod VPRAVO)

            5.A – 09:00 hod.

            5.B – 10:00 hod.

            5.C – 12:00 hod.

             

            Vchod B

            (pod prístreškom hlavného vchodu od hlavnej cesty – Nádražná ulica – vchod VĽAVO)

            6.A – 09:00 hod.

            6.B – 10:00 hod.

            6.C – 11:00 hod.

             

            Vchod C

            (nádvorie od materskej školy vchod z boku)

            7.A – 09:00 hod.

            7.B – 10:00 hod.

             

            Pred samotným testovaním dodržte nasledovné pravidlá:

            • 2 hodiny pred testovaním žiak nemá jesť, piť , umývať si zuby alebo vyplachovať ústnu dutinu
            • je vhodné, aby si žiak doma vyskúšal výplach ústnej dutiny slaným roztokom a následne tekutinu vypustil cez slamku do úzkeho pohára. Celý návod si môžete pozrieť TU.
            • zároveň žiak so sebou prinesie dôsledne vyplnené a zákonným zástupcom podpísané nasledovné tlačivá: Súhlas dotknutej osoby Suhlas_dotknutej_osoby.doc a Zber údajov Zber_udajov.docx .

            Tlačivá si môžete vyzdvihnúť aj na dverách hlavného vchodu budovy školy.

             

            Dôsledné vyplnenie tlačív je potrebné z dôvodu spätnej informácie výsledku testu, ktorý Vám bude zaslaný poskytovateľom službyUnipharma Bojnice. Výsledok PCR testovania by mal prísť najneskôr do 72 hodín od termínu testovania a to buď prostredníctvom zaslanej SMS správy alebo e-mailom

             

            Podmienkou nástupu žiaka do školy je:

            1. negatívny test žiaka a negatívny testjedného zákonného zástupcu  (zašlite SMS, e-mailom alebo cez EduPagetriednemu učiteľovi, prípadne kópie testov prinesie žiak k nahliadnutiu triednemu učiteľovi). Negatívnym testom žiaka, aj zákonného zástupcu, sa musia preukázať aj  tí žiaci, ktorí boli testovaní mimo školy, t.j. antigénovými testami.
            2. odovzdať triednemu učiteľovi vyplnené, podpísané zákonným zástupcom čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti žiaka Cestne_vyhlasenie_o_bezinfekcnosti_8a(2).docx

             

          • Nebojme sa návratu do školy!

          • Vážení rodičia,

            pandemická situácia sa pomaly zlepšuje a konečne sa aj žiaci môžu vrátiť do školy, z čoho sa veľmi tešíme. Prekonali sme náročné obdobie sociálnej izolácie, strachu a obáv o seba a najbližších. Deti sa nemohli stretávať so svojimi spolužiakmi a kamarátmi, nemohli chodiť do školy a učili sa online. Ale teraz sa to zmení a my veríme, že žiaci sa vrátia do školy bez obáv.

            Keďže veľmi dlho boli doma, chceme žiakom poskytnúť možnosť postupne si opäť vytvoriť vzťah k škole, obnoviť kontakty s kamarátmi a socializovať sa. Preto nasledujúce 2 týždne sa zameriame práve na tieto oblasti a postupnú adaptáciu. Žiaci budú tráviť veľa času spolu s triednym učiteľom a zároveň absolvujú aktivity v prítomnosti školského psychológa, špeciálneho pedagóga a výchovného poradcu. Nebojte sa, nechceme nikoho diagnostikovať, chceme len pomôcť, aby si opäť zvykli na denný školský režim, obnovili vzájomnú komunikáciu, pozitívne a hlavne bezpečné prostredie v triede a v škole.

            Ak by ste potrebovali našu pomoc a chceli sa poradiť, môžete nás kontaktovať v tieto dni:

            Špeciálny pedagóg – Mgr. Mariana Halúzková:

            PON – 14:00 – 16:00

            STR – 12:00 – 14:00

            Školský psychológ – Mgr. Mária Púchovská

            PON – 14:00 – 16:00

            UT – PIA -12:00 – 14:30

            Výchovný poradca – Mgr. Ľuboš Gajdoš

            PON – 14:00 – 16:00

            ŠTV – 8:00 – 11:00

             

          • Priebežná aktualizácia - 16.04.2021

          • Návrat do škôl žiakov 8. a 9. ročníka - 2021.

            Milí rodičia, 

            veľmi sa tešíme na návrat našich žiakov 8. a 9. ročníka. Fyzický návrat Vášho dieťaťa do školy je dôležitý z dôvodu priameho a nenahraditeľného kontaktu s vyučujúcimi, ale aj znovuobnovenia  socializácie a rovesníckeho správania.

            Žiaci sa nemusia obávať nástupu do školy. Vyučujúci budú minimalizovať stresové situácie, budú vytvárať bezpečné prostredie bez strachu z písomiek a skúšania. Počas prvých dvoch týždňov sa bude učivo iba opakovať a precvičovať. Žiaci budú mať dostatok času na obnovenie pracovných a študijných návykov a na postupnú záťaž.

            Podmienkou nástupu žiaka do školy je:

            1. negatívny test žiaka a negatívny test jedného zákonného zástupcu  (zašlite SMS, e-mailom alebo cez EduPage triednemu učiteľovi, prípadne kópie testov prinesie žiak k nahliadnutiu triednemu učiteľovi). Negatívnym testom žiaka, aj zákonného zástupcu, sa musia preukázať aj  tí žiaci, ktorí boli testovaní mimo školy, t.j. antigénovými testami.
            2. odovzdať triednemu učiteľovi vyplnené, podpísané zákonným zástupcom čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti žiaka, ktoré si stiahnente tu: Cestne_vyhlasenie_o_bezinfekcnosti_8a(2).docx . Tlačivo v papierovej podobe nájdete aj pri vstupe do budovy školy od Nádražnej ulice.

            Prosíme rodičov, aby na odovzdanie Čestného vyhlásenia a kópie negatívneho testu využili možnosť cez Eduapge (šetríme životné prostredie): tu je prehľadný návod pre mobily: Postup_cez_mobil_-_cestne_vyhlasenie_rodica.pdf a pre PC: https://help.edupage.org/?lang_id=2&p=u38/u178/u1601

            Do školy si okrem uvedených potvrdení prineste prezuvky, písacie potreby a zošit.

            Vstup do budovy školy pre žiakov 8. a 9. ročníka bude od Nádražnej ulice označeným vchodom.

             

          • Oznam ŠJ pre žiakov 8.a 9. roč.

          • Vážení rodičia,

            na základe rozhodnutia ministra školstva SR sa s účinnosťou od 19. 04. 2021 obnovuje prezenčné vyučovanie pre žiakov 8. a 9. ročníka. Strava bude zabezpečená pre všetkých žiakov 8. a 9. ročníka. Žiaci, ktorí 19.4.2021 do školy nenastúpia, čiže sa ani nebudú stravovať, si musia stravu odhlásiť cez internet, alebo telefonicky u pani vedúcej ŠJ, najneskôr do 16.4. do 13.00 hod.

            Zloženky za stravu na mesiac apríl žiaci nedostanú, stravné za tento mesiac bude zaúčtované v zloženke na mesiac jún. Pri nástupe žiaci dostanú zloženky na mesiac máj, ktorú je potrebné zaplatiť do 25.4.2021.

          • Priebežná aktualizácia - 12. 04. 2021

          • Návrat do škôl žiakov 8. a  9. ročníka - 2021

            Na základe rozhodnutia ministra školstva SR sa s účinnosťou od 19. 04. 2021 obnovuje školské (prezenčné) vyučovanie pre žiakov 8. a 9. ročníka.

            Pred samotným nástupom na prezenčné vyučovanie uskutočníme dňa 14. 04. 2021 (streda) testovanie prihlásených žiakov pod prístreškom hlavného vchodu  budovy školy od hlavnej cesty – Nádražná ulica, podľa nasledovného harmonogramu:

            žiaci 9.A triedy o 09:00 hod

            žiaci 9.B triedy o 10:00 hod

            žiaci 8.A triedy o 11:00 hod

            žiaci 8.B triedy o 12:00 hod

             

            Pred samotným testovaním dodržte nasledovné pravidlá:

            • 2 hodiny pred testovaním žiak nemá jesť, piť, umývať si zuby alebo vyplachovať ústnu dutinu
            • je vhodné, aby si žiak doma vyskúšal výplach ústnej dutiny slaným roztokom a následne tekutinu vypustil cez slamku do úzkeho pohára. Celý návod si môžete pozrieť TU.
            • zároveň žiak so sebou prinesie dôsledne vyplnené a zákonným zástupcom podpísané nasledovné tlačivá:  Súhlas dotknutej osoby - stiahnete tu: Suhlas_dotknutej_osoby.doc   a    Zber údajov - stiahnete tu: Zber_udajov.docx

            Tlačivá si môžete vyzdvihnúť aj na dverách hlavného vchodu budovy školy.

            Dôsledné vyplnenie tlačív je potrebné z dôvodu spätnej informácie výsledku testu, ktorý Vám bude zaslaný poskytovateľom služby Unipharma Bojnice. Výsledok PCR testovania by mal prísť najneskôr do 72 hodín od termínu testovania a to buď prostredníctvom zaslanej SMS správy alebo e-mailom

             

            Podmienkou nástupu žiaka do školy je:

            1. negatívny test žiaka a negatívny test jedného zákonného zástupcu  (zašlite SMS, e-mailom alebo cez EduPage triednemu učiteľovi, prípadne kópie testov prinesie žiak k nahliadnutiu triednemu učiteľovi). Negatívnym testom žiaka, aj zákonného zástupcu, sa musia preukázať aj  tí žiaci, ktorí boli testovaní mimo školy, t.j. antigénovými testami.
            2. odovzdať triednemu učiteľovi vyplnené, podpísané zákonným zástupcom čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti žiaka, ktoré si stiahnente tu: Cestne_vyhlasenie_o_bezinfekcnosti_8a(2).docx

             

            Žiaci 5., 6. a 7. ročníkov pokračujú v dištančnom vzdelávaní pravdepodobne do 23. 04. 2021

             

    • Kontakty

      • Základná škola Radovana Kaufmana, Nádražná 955, Partizánske
      • +421 038 749 24 57
      • Nádražná 955, Partizánske 958 01 Slovakia
      • 36125661
      • 2021604563
      • Mgr. Benjamín Horváth Email: benjaminhorvathskola@gmail.com Telefón: 0918 890 642
      • Mgr. Miriam Valachová - zástupca pre primárne vzdelávanie ( 1,-4. roč.), zodpovedná osoba na preverovanie podnetov protispoločenskej činnosti. Email: mgrmiriamvalachova@gmail.com Telefón:+421 038 749 24 57 PaedDr. Silvia Kližanová, zástupca pre nižšie stredné vzdelávanie ( 5.- 9. roč.) Email: silviaklizanova12@gmail.com Telefón:+421 038 749 24 57
      • Mgr. Ľuboš Gajdoš Email: lgajdos@zoznam.sk
      • Mgr. Mariana Halúzková pevná linka školy: 0951 440 785 Email: haluzkovam67@gmail.com
      • Eva Gašparová Email: evickagasparova@gmail.com
      • Ľubomíra Preťová - vedúca ŠJ Telefón: 0911 494 547 Email: lubapreto@hotmail.com
      • Mgr. Lenka Le - vedúca ŠKD Email: cicmancovalen@gmail.com Telefón:+421 038 749 24 57
      • Erika Dovalová Telefón: +421 038 749 2457 Email: dovalovaerika@gmail.com
      • Ing. Zuzana Mozolová Telefón: +421 038 749 2457 Email: zuzanamozolova2022@gmail.com
      • Mgr. Benjamín Horváth Email: zodpovednaosobazsnadpe@gmail.com Telefón:+421 038 749 24 57
      • Mgr. Mária Púchovská Tel: 038 749 24 57 e-mail: psycholog.zsrkaufmana@gmail.com Konzultačné hodiny: - Pondelok 14:00 – 16:00 (okrem 1. prac. pondelku v mesiaci) - V iných dňoch po vzájomnej dohode rodiča (zákonného zástupcu) a psychológa
      • Každý pondelok od 14,00 - 16,00 hod.
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje